31 May 2020

We can’t breath until we are free! Palestijnen solidair met zwarte Amerikanen

BDS National Comittee: We roepen de Palestijnse solidariteitsbeweging in de VS en daarbuiten op om zij aan zij te staan met de Movement for Black Lives en andere door zwarten geleide organisaties in hun rechtvaardige strijd voor gerechtigheid.

Art by @shirien.creates

Het Palestijnse Nationale BDS-Comité (BNC), de grootste coalitie in de Palestijnse samenleving die de wereldwijde BDS-beweging leidt, staat resoluut in solidariteit met onze zwarte broeders en zusters in de Verenigde Staten die oproepen tot gerechtigheid na de laatste golf van ondraaglijke politie moorden op zwarte Amerikanen, waaronder George Floyd in Minneapolis, Tony McDade in Tallahassee en Breonna Taylor in Louisville.

De groeiende protesten van “the unheard” tegen politiegeweld in de VS zijn fundamenteel een opstand tegen een heel systeem van racistische uitbuiting en onderdrukking, verergerd en blootgelegd door de Covid-19 pandemie en de onevenredige tol ervan voor Afro-Amerikanen. Dit systeem is organisch verbonden met de misdaden van het Amerikaanse imperialisme tegen gekleurde volkeren wereldwijd en is geworteld in de gewelddadige, racistische en koloniale basis van de VS.

De genocidale vernietiging van inheemse Amerikaanse volkeren, de plundering van hun rijkdom en hulpbronnen en de wrede slavernij van miljoenen Afrikanen vormen de diepste pijlers van wat de VS is geworden. De diepgewortelde blanke supremacistische ideologie die deze misdaden heeft geleid en geprobeerd heeft deze wit te wassen, bestaat nog steeds, zij het in verschillende vormen. Deze uitsluitingsideologie wordt aangemoedigd door het openlijk racistische Trump Witte huis en een verraderlijk, minder brutaal racistisch liberaal establishment dat racisme voor de vorm veroordeelt, zelfs enkele loze beloften uitspuugt, maar consequent nalaat te handelen naar herstelbetalingen, raciale en economische rechtvaardigheid en het beëindigen van het gruwelijke systeem van criminalisering en massale opsluiting van zwarte Amerikanen.

Martin Luther King, Jr. zei eens:

Het grote struikelblok op het pad van zwarte Amerikanen naar vrijheid is niet de KKK, maar de blanke gematigde, die ‘orde’ belangrijker vindt dan gerechtigheid; die de voorkeur geeft aan een negatieve vrede – de afwezigheid van spanning – boven een positieve vrede die de aanwezigheid van gerechtigheid is.

We roepen de Palestijnse solidariteitsbeweging in de VS en elders op om achter de Beweging voor Zwarte Levens en andere door Zwarten geleide organisaties te staan ​​in hun  strijd voor gerechtigheid, en voor een abolitionistische benadering van politiehervorming, herstel en bevrijding. Wij onderschrijven oproepen tot gerichte en strategische campagnes voor boycot, “defunding” en desinvestering tegen instellingen, banken en bedrijven die betrokken zijn bij het systeem van racistisch onrecht.

Als inheemse bevolking van Palestina hebben we uit de eerste hand ervaring met settler kolonialisme, apartheid en racistisch geweld dat wordt uitgeoefend door het Israelische onderdrukkingsregime – met de financiering van het leger en onvoorwaardelijke steun van de Amerikaanse regering – om ons te beroven, ons etnisch te zuiveren en ons te reduceren tot mindere mensen. Onze belangrijkste prestatie als volk dat zich verzet tegen koloniale onderdrukking, ook door middel van boycotcampagnes, is ons vermogen om standvastig te blijven en weerstand te bieden aan hun meedogenloze pogingen om onze geest te koloniseren met hopeloosheid, zelfspot en overgave aan hun suprematie als lot.

Zwarte mensen in de VS, in Zuid-Afrika en vele andere landen hebben eeuwen van de meest onmenselijke vormen van slavernij en raciale onderdrukking meegemaakt, en hebben de mensheid een kostbare les geleerd in doorzettingsvermogen, verzet en vindingrijkheid.
Het systeem van structureel racisme in de VS wordt gewelddadig gehandhaafd door paramilitaire politiediensten, waarvan vele zijn opgeleid door Israel, waaronder de politie van Minnesota. Deze politiediensten hebben de taak om alles te doen wat nodig is om dit rotte systeem van blanke suprematie en zwarte, Latin en inheemse burgerrechten te beschermen.

De willekeurige, buitengerechtelijke moord op zwarte Amerikanen; het gewetenloze Amerikaanse gevangenissysteem; en de onmenselijke en racistische behandeling van migranten en asielzoekers aan de zuidelijke grenzen zijn allemaal symptomen van een steeds meer gemilitariseerde politiestaat die grote schade aanricht tegen gemeenschappen van kleur in de VS en wereldwijd. Zolang dit systeem van onderdrukking voortduurt, is het aan onze basisbewegingen om collectief en intersectioneel te werken om het te ontmantelen, van de VS tot Palestina.

Het is de plicht van alle gewetensvolle mensen om de strijd en de stemmen van onze zwarte zusters en broeders te versterken. We roepen onze gemeenschap op om de verbanden te erkennen tussen de binnenlandse raciale onderdrukking van de VS en de raciale imperialistische onderdrukking ervan tegen mensen van kleur over de hele wereld, zoals uitgelegd door Malcolm X en andere zwarte opinieleiders. Net zoals de Israelische bezettingsmacht dient om het apartheidssysteem tegen Palestijnen verder te verankeren, dient de Amerikaanse politie alleen maar om het systeem van Amerikaanse blanke suprematie en voorrechten verder te verankeren.

We herhalen de recente verklaring van de Amerikaans-Arabische Antidiscriminatiecommissie:

Nu is de tijd voor ons om te luisteren naar zwarte Amerikanen en zwarte burgerrechtenorganisaties over hun unieke ervaringen en over hoe we onze collectieve strijd tegen onrecht het beste kunnen ondersteunen. Het is ook onze plicht … onszelf te onderwijzen in de strijd waarmee onze zwarte broers en zussen worden geconfronteerd en hoe we ons steentje kunnen bijdragen om de strijd tegen zwartheid aan te pakken.

Voor onze zwarte broeders en zusters: Jullie veerkracht tegenover brute ontmenselijking is een bron van inspiratie voor onze eigen strijd tegen het Israelische regime van bezetting, settler kolonialisme en apartheid. We steunen oproepen zoals dit initiatief van organisatoren uit Minneapolis om afstand te doen van militarisme en politie en in plaats daarvan te investeren in door de gemeenschap geleide gezondheid en veiligheid.

In het besef dat gerechtigheid wordt gewonnen, niet gewoon gegeven, denken we aan het advies van James Baldwin aan zijn neef:

Probeer alsjeblieft te onthouden dat wat ze geloven, en wat ze doen en wat ze je doen verdragen, niet getuigt van je minderwaardigheid, maar van hun onmenselijkheid en angst.

We can’t breathe until we’re free from oppression and racism. #BlackLivesMatter

 

Bron: bdsmovement.net

BDS Nederland op Twitter