6 February 2023

We willen niet dat onze koloniale ketenen losser worden gemaakt. We willen ze vernietigen!

De leiding van de BDS-beweging veroordeelt de door het World Economic Forum gesponsorde normalisatie-inspanningen met apartheid Israël.

Bezet Palestina, 30 januari 2023 – Het Palestijnse BDS Nationaal Comité (BNC), de grootste Palestijnse coalitie die de wereldwijde BDS-beweging leidt, veroordeelt het initiatief tot economische normalisering dat is gelanceerd door het World Economic Forum (WEF) met deelname van Israëlische en Palestijnse zakenmensen en roept alle Palestijnse deelnemers op zich er onmiddellijk uit terug te trekken.

Ongeacht de bedoelingen van sommige deelnemers, ondermijnen deze “economische vrede”-activiteiten de onvervreemdbare rechten van onze mensen, waarvan de belangrijkste ons recht op zelfbeschikking en het recht van onze vluchtelingen om naar huis terug te keren zijn. Ze promoten ook immoreel een denkbeeldige “vrede” die de realisatie van deze onvervreemdbare, internationaal erkende rechten niet vereist.

Dit recente economische normalisatie-initiatief, dat de vooraanstaande Palestijnse zakenman Samer Khoury probeerde te rechtvaardigen en te promoten, verschilt niet van de andere ‘economische vrede’-projecten die voor sommigen kleine economische verlichting bieden ten koste van de rechten van het hele Palestijnse volk. Door alleen maar op te roepen tot verbetering van sommige van de omstandigheden van onderdrukking om meer winstkansen te bieden aan een kleine maar hegemoniale economische elite die haar welvaart heeft gekoppeld aan de Israëlische bezetting, vergroten deze projecten de afhankelijkheid van de Palestijnse economie en het Palestijnse volk als geheel van de bezetting. Ze roepen op tot het losser maken van de ketenen die het 74 jaar oude Israëlische regime van kolonialisme, apartheid en militaire bezetting om onze nek heeft gelegd, in plaats van bij te dragen aan onze collectieve strijd om ze te vernietigen.

Dit initiatief verzet zich tegen de absolute meerderheid van de nationale Palestijnse zakengemeenschap die leeft onder de laars van de Israëlische koloniale onderdrukking, die zich categorisch verzet tegen normalisatie, weigert hun belangen te koppelen aan die van de onderdrukker en deel uitmaakt van de collectieve zoektocht naar bevrijding.

Terwijl de anti-Palestijnse president van het World Economic Forum dit normaliseringskader sponsort om Israëlische misdaden tegen de menselijkheid te vergoelijken, heeft hij naar verluidt het lidmaatschap van de Palestijnse zakenman Khaled Sabawi van WEF’s “Young Global Leaders”-netwerk bevroren omdat hij een beroep durfde te doen op het WEF om de oorlogsmisdaden van Israël tegen de Palestijnen, vooral die in Gaza, te veroordelen, net zoals het de Russische invasie van Oekraïne heeft veroordeeld. De hypocrisie van het WEF, die voortkomt uit een koloniale mentaliteit, wordt nu meer dan ooit aan de kaak gesteld en veroordeeld.

De overheersing van krachten van ongemaskerd fascisme en fundamentalisme in de huidige Israëlische extreemrechtse regering legt meer dan ooit Israëls aanhoudende Nakba tegen de inheemse Palestijnen bloot, ondanks de inspanningen van het WEF en andere door het koloniale Westen gedomineerde instellingen om de ware aard van Israëls regime van onderdrukking te verdoezelen. De geleidelijke etnische zuivering van ons volk, vooral in Jeruzalem, de Naqab, de Jordaanvallei, Masafer Yatta en Al-Khan Al-Ahmar, en de voortdurende genocidale belegering van twee miljoen Palestijnen in Gaza worden meer dan ooit aan het licht gebracht. Dit vereist een verenigd, collectief Palestijns antwoord dat alle normalisatieprojecten met de onderdrukker uitsluit, vooral die waarbij prominente en invloedrijke zakenlieden betrokken zijn.

Israël is er dan wel in geslaagd banden van normalisatie te smeden met Arabische dictaturen, waaronder de VAE, Marokko en Bahrein, maar de broederlijke volkeren van de hele Arabische regio verwerpen consequent normalisatie en stellen dat de Palestijnse zaak centraal staat, zoals onlangs duidelijk werd in de Wereldbeker voetbal voor mannen in Qatar. Het is daarom dubbel beschamend voor Palestijnse zakenlieden om zich in deze tijd meer dan ooit bezig te houden met economische normalisatie.

De BNC herhaalt haar oproep aan Palestijnse en Arabische zakenlieden om:

1) zich onmiddellijk terugtrekken uit het WEF-initiatief voor economische normalisatie en alle andere normalisatie-activiteiten; en

2) de koloniale hypocrisie van het WEF en zijn president te veroordelen – die weigerden de Israëlische bloedbaden in Gaza aan de kaak te stellen, terwijl hij de Russische invasie van Oekraïne krachtig veroordeelde – en druk op hen uit te oefenen om het Israëlische bezettingsregime en het apartheidsregime en zijn misdaden uit te sluiten en het lidmaatschap van de Palestijns-Canadese zakenman Khaled Sabawi in het WEF-netwerk “Young Global Leaders” te herstellen.

Het hoofd bieden aan normalisering is een belangrijk onderdeel van de strijd van onze mensen voor vrijheid en waardigheid. Ondermijn het niet.

BDS Nederland op Twitter