15 January 2016

Wederom trekt een groot Europees concern zich terug uit Israël

Het internationale Ierse bouwmaterialen concern CRH is het tweede grote Europese bedrijf dat in dezelfde week als het telecombedrijf Orange bekend heeft gemaakt dat het zich uit Israël heeft teruggetrokken door zijn aandelenportefeuille van 25% in het Israëlische bedrijf Nesher Cement te verkopen.

Deze bekendmaking sluit aan bij die van het Franse telecombedrijf Orange op 5 januari 2016 dat het de franchiseovereenkomst met het Israëlische telecombedrijf Partner gaat beëindigen, daartoe aangezet door de grootschalige internationale BDS campagne tegen Partner’s steun aan het Israëlische leger en zijn betrokkenheid bij illegale Israëlische nederzettingen.

De BDS beweging heeft CRH opgeroepen zijn aandelen in Nesher Cement te verkopen omdat dit bedrijf cement levert voor de bouw van zowel Israëls apartheidsmuur als de bouw van nederzettingen op bezet Palestijns land, die beide illegaal zijn verklaard door het Internationaal Gerechtshof.

In maart 2015 berichtte de krant Irish Independent dat CRH zijn belang in Nesher heroverwoog, ogenschijnlijk onder druk van de publieke opinie. Meer dan 10.000 mensen hebben een petitie ondertekend waarin CRH opgeroepen werd zijn belang uit Nesher terug te trekken en de Irish Palestine Solidarity Campaign (IPSC) heeft herhaaldelijk gedemonstreerd op de algemene jaarvergaderingen van CHR in Dublin. Dit is slechts één voorbeeld van de massale publiekscampagne die de IPSC de afgelopen jaren heeft georganiseerd. Actievoerders hebben in 2012 een officiële klacht  over CRH ingediend bij de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).

Jamal Juma’, algemeen coördinator van ‘Stop the Wall’, de lokale Palestijnse organisatie tegen de apartheidsmuur en lid van het Palestijnse BDS Nationaal Comité verklaarde:

“Dit besluit [van CHR] is een forse aanslag op Israëls huidige intensivering van de gedwongen verhuizing van Palestijnse gemeenschappen op de Westoever en de bouw van de infrastructuur ten dienste van kolonisten en apartheid.”

“Bedrijven zoals Nesher behalen grote winsten uit hun betrokkenheid bij de bouw van Israëls illegale muur en nederzettingen die Palestijnen terugdringen op steeds kleinere stukken land. Bedrijven die medeplichtig zijn aan deze Israëlische misdaden moeten ter verantwoording worden geroepen.”

“Sinds oktober 2015 zijn tienduizenden Palestijnen de straat opgegaan om te protesteren tegen de intensivering van Israëls praktijken van etnische zuivering en apartheidspolitiek.”

“Dankzij de wereldwijde BDS beweging zien wij nu een opwaartse trend waarbij grote concerns en investeerders zich realiseren dat het een slechte zaak is om geassocieerd te worden met Israëls apartheidspolitiek en kolonialisme.”

“We bedanken en feliciteren de Ireland-Palestine Solidarity Campaign en alle andere betrokkenen bij deze campagne die met hun solidariteit onze strijd voor rechtvaardigheid, gelijkheid en vrijheid versterken.”

De voorzitter van IPSC, Martin O’Quigley over CRH:

“Dit is een belangrijke overwinning voor Palestijnen wier levens en bestaansmiddelen worden vernietigd door de voortgaande bouw van de Apartheidsmuur, die Palestijnen van hun grond berooft, gemeenschappen verdeelt, de sociale cohesie vernietigt en normaal dagelijks leven onmogelijk maakt.”

“Het is teleurstellend dat CRH er zo lang over heeft gedaan om zijn beschamende investeringen uit deze giftige Israëlische activa terug te trekken en niet langer te profiteren van de bezetting van Palestina, maar beter laat dan nooit.”

In september 2015 heeft het Franse megaconcern Veolia al zijn bedrijven in Israël verkocht, als een direct gevolg van een zeven jaar durende campagne tegen de rol van Veolia in infrastructurele projecten t.b.v. illegale Israëlische nederzettingen, dat het concern meer dan 20 miljard dollar heeft gekost aan misgelopen aanbestedingen en contracten.

Een belangrijke Israëlische zakenman, woonachtig in Frankrijk, zei in een interview met een Israëlische krant  dat de groeiende kracht van de BDS beweging betekent dat veel grote Europese bedrijven nu afzien van investeren in Israël.

Directe buitenlandse investeringen in Israël daalden met 46% in 2014 ten opzichte van 2013, volgens een VN-rapport deels als gevolg van de indrukwekkende groei van de BDS impact, zoals een van de auteurs van het VN-rapport schreef.

Het Israëlisch Export Instituut maakte bekend dat de Israëlische export in 2015 met 7% daalde ten opzichte van 2014.

Moody’s, een belangrijke kredietbeoordelaar, heeft gewaarschuwd dat “de Israëlische economie veel te lijden zal gaan krijgen als BDS  meer terrein gaat winnen”.

 

Dit artikel is vertaald van www.bdsmovement.net

 

 

BDS Nederland op Twitter