27 May 2016

Wereldnieuws: Er is vrijheid van meningsuiting in Nederland!

Onze minister van Buitenlandse Zaken heeft voor groot nieuws gezorgd. In antwoord op vragen van het Tweede Kamerlid Rik Grashof van Groen Links zegt de minister: Uitlatingen of bijeenkomsten betreffende BDS worden beschermd door de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering, zoals onder meer vervat in de Nederlandse Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Zie: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2016D20156&did=2016D20156.

Terwijl u dit leest denkt u misschien: maar dat is toch een open deur? Als je vindt dat het beleid van een ander land moreel verwerpelijk is en je zegt hardop dat er druk moet worden uitgeoefend op dat land, bijvoorbeeld door een boycot, vooral omdat je eigen land (Nederland) dik bevriend is met dat andere land (Israël), dan is het toch een open deur om als regering te verklaren dat dat mag volgens de wet? Een open deur, dat vindt docP ook. En gek genoeg is het toch nieuws! Waarom? Wij kunnen daarvoor drie redenen bedenken.

1. Het is bijzonder dat ten aanzien van Israël anno 2016 deze deur op het hoogste politieke niveau moet worden ingetrapt. 2. Verbazingwekkend is ook dat Nederland in Europa na Zweden pas het tweede land is waar de regering dit hardop durft te zeggen (trots op Nederland: we zitten in de voorhoede!). 3. In Israël wordt dit als belangrijk nieuws gezien. De mainstreamkrant The Jerusalem Post kopte gisteren: In huge blow to Israel, Netherlands declares BDS ‘free speech’. Declaration comes as Israel pushes Europe to outlaw the movement (Een enorme klap voor Israël, Nederland laat BDS onder “vrijheid van meningsuiting” vallen. Uitspraak komt terwijl Israël op Europa druk uitoefent om de beweging (BDS, red.) onwettig te verklaren). Zie: http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/In-huge-blow-to-Israel-Netherlands-declares-BDS-free-speech-455162.

Ook de bekende internationale site Electronic Intifada is het in dit uitzonderlijke geval met “the Post” eens: The Dutch foreign minister’s comments are a serious blow to Israel’s relentless efforts to criminalize BDS and silence supporters of Palestinian rights.” Zie: https://electronicintifada.net/blogs/michael-deas/bds-free-speech-says-dutch-government.

De kop van dit artikel is misschien een beetje ironisch. Maar laten wij duidelijk zijn: het was goed dat deze vraag gesteld werd door een Kamerlid en het is goed dat minister Koenders daar een duidelijk antwoord op gaf.

de redactie

BDS Nederland op Twitter