6 July 2017

Werkt het personeel van het Europese Parlement voor Israël?

Door David Cronin

Op dit moment is het gekkenwerk om alle consequenties van Brexit te voorspellen. Eén mogelijkheid echter, is dat het Britse vertrek uit de Europese Unie ertoe leidt dat Israel een paar pleitbezorgers in Brussel verliest. Bij die pleitbezorgers hoorden Britse Conservatieve leden van het Europese Parlement. Geoffrey Van Orden, een volksvertegenwoordiger uit het oosten van Engeland, vergoelijkt Israelische agressie op de arrogante manier die men kan verwachten van een gepensioneerde legerofficier (wat hij ook is). Eerder dit jaar beschuldigde hij de Palestijnen van “gewelddadige en gefrustreerde afgunst” op Israel’s “succes.”

belder

De Nederlandse politicus Bas Belder (midden) neemt deel aan een evenement dat onlangs werd georganiseerd door pro-Israelische lobbygroepen.

Van Orden heeft regelmatig contact met de Israellobby. Hij heeft toegegeven dat hij met Alex Benjamin, een toonaangevende pro-Israel lobbyist in Brussel, overleg pleegt over hoe de lobby georganiseerd is. Benjamin, de chef van de Europe Israel Public Affairs groep, is een voormalige perswoordvoerder voor het verbond van partijen waar Van Orden bij hoort. De zogeheten Europese Conservatieven en Hervormers, is de twee na grootste alliantie in het parlement. Behalve de Britse Conservatieven,  deze de extreemrechtse Deense Volkspartij en een aantal Christenzionisten, waaronder de Nederlandse SGP en CU.

“Tweede moederland”

Bas Belder, een Nederlandse politicus, hoort bij die Christenzionisten. Vanuit zijn Calvinistische achtergrond ziet hij Israel’s activiteiten als de vervulling van een Bijbelvoorspelling. Belder heeft gesteld dat “er geen dag voorbijgaat” zonder dat hij over Israel denkt als zijn “tweede moederland.”

Belder heeft wellicht de regels van het Europese Parlement geschonden. Uit berichten in de pers blijkt dat hij de afgelopen jaren heeft deelgenomen aan een aantal reisjes georganiseerd door pro-Israelische organisaties. Volgens een gedragscode zijn parlementsleden verplicht om alle reisjes die betaald worden door lobbygroepen op te geven. Sinds september 20014 zijn voor Belder geen aangiften ge-upload op de website van het parlement. Belder gaf geen antwoord op mijn vraag waarom hij geen details gepubliceerd heeft over de financiering van zijn bezoeken aan het Midden Oosten. Belder heeft erover opgeschept hoe rechtse parlementsleden hun “politieke gewicht” gebruikt hebben om te eisen dat beleidsdocumenten met kritiek op Israel uitgehold werden. In 2015 schreef hij een artikel voor The Jerusalem Post over zijn rol bij het torpederen van een poging om namens het Europese Parlement een oproep te doen voor de vrijlating van alle Palestijnse politieke gevangenen en het voor labelen van producten uit Israelische nederzettingen in de bezette Westelijke Jordaanoever.

Lafaards

Een deel van het werk van de Europese Conservatieven en Hervormers voor Israel wordt uitgevoerd door Elise Coolegem, adviseur van de groep over het Midden Oostenbeleid. Vorig jaar ondertekenden zij en Belder een opiniestuk, waarin de standpunten van de Israelische regering over Hamas en Hezbollah herkauwd worden.

Coolegem heeft nauwe banden met Israel. Voordat ze haar huidige baan kreeg, liep ze stage bij de EU ambassade in Tel Aviv en met het Internationaal Instituut voor Contra-terrorisme, een “denktank” in de nabijgelegen stad Herzliya. Dat instituut wil de Israelische onderdrukking van de Palestijnen omhullen met een laagje intellectuele waardigheid. Tussen de haviken die hun activiteiten besturen zit een voormalig hoofd van de Mossad, de Israelische spionagedienst. De Israelische ambassade in Brussel heeft een complete afdeling voor het Europese Parlement. Coolegem staat erom bekend dat ze contact houdt met Israelische diplomaten en pro-Israelische lobbyisten.

Ik stuurde een email naar Coolegem om te vragen naar de aard van haar werkrelatie met Israel en of ze betalingen heeft ontvangen van de Israelische staat. Zij gaf geen antwoord, maar stuurde mijn vragen door naar Jan Krelina, een woordvoerder van de de Europese Conservatieven en Hervormers. Krelina zei dat de regels van het parlement verbieden dat personeel betaald wordt door “derden” en “Ik kan u verzekeren dat al onze medewerkers die regels strikt respecteren.”

Krelina stelde ook dat voor het “werk van ons personeel professioneel contact nodig is” met diverse “diplomatieke missies.” Klinkt redelijk. Maar er zit een groot verschil tussen “professioneel contact” en kruiperigheid.

Coolegem’s activiteiten kunnen kruiperig worden genoemd, evenals die van de politici die ze adviseert.

Het correcte woord voor iemand die een pestkop verdedigt is lafaard. De Europese Conservatieven en Hervormers zijn regelrechte lafaards die vastbesloten zijn hun “politieke gewicht” in te zetten om die beruchte pestkop, Israel, te verdedigen.

Dit is een vertaling van een artikel dat is verschenen in The Electronic Intifada.

BDS Nederland op Twitter