7 October 2023

Westerse medeplichtigheid aan het brute geweld van apartheid Israël vergroot het Palestijnse verzet en de internationale solidariteit

De extreemrechtse regering van Israël, de meest racistische, fundamentalistische en fanatieke ooit, heeft meedogenloos haar etnische zuivering, belegering, moord, opsluiting en dagelijkse vernedering van miljoenen inheemse Palestijnen in de bezette Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, geëscaleerd.

Verklaring van het Palestijnse BDS National Committee

De BDS-beweging heeft scherpe kritiek op de regeringen van het koloniale Westen, omdat ze, wederom, hypocriet achter apartheid Israël staan en de bedrieglijke tijdlijn van het huidige ‘geweld’ kritiekloos overnemen, alsof het allemaal vanmorgen begon met de krachtige gewapende reactie van de onderdrukte Palestijnen in Gaza.

Deze scheve voorstelling van zaken dient om het initiële en voortdurende decennialange koloniale geweld van de onderdrukker te verdoezelen.

De extreemrechtse regering van Israël, de meest racistische, fundamentalistische en fanatieke ooit, heeft haar etnische zuivering, belegering, moord, opsluiting en dagelijkse vernedering van miljoenen inheemse Palestijnen in de bezette Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, genadeloos opgevoerd.

Ze dachten dat hun onverbloemde wreedheid de Palestijnen simpelweg zou dwingen om onderdrukking te aanvaarden als hun lot.

Dronken van macht en straffeloosheid, mogelijk gemaakt door de onvoorwaardelijke Amerikaanse en Europese collusie, financiering en bewapening, evenals van de beschamende normalisering en militaire allianties met Arabische dictaturen, met medeplichtigheid van de Palestijnse Autoriteit, geloofde het Netanyahu-regime dat het tijd was om de “ kwestie van Palestina” voor eens en voor altijd te begraven.

Het Westerse koor laat opnieuw deze essentiële context buiten beschouwing en bekritiseert andermaal de “gewelddadige aanvallen” van de Palestijnen op Israël.

Ongeacht hoe mensen over de hele wereld tegen gewapend verzet aankijken en hoe het internationale recht het reguleert, ze kunnen het alleen maar eens zijn met de Braziliaanse pedagoog Paulo Freire die zegt:

“Met de vestiging van een relatie van onderdrukking is geweld al begonnen. Nooit in de geschiedenis is geweld begonnen bij de onderdrukten. … Geweld wordt geïnitieerd door degenen die onderdrukken, exploiteren en anderen niet als personen erkennen, niet door degenen die worden onderdrukt, uitgebuit en niet erkend.”

Aangezien onderdrukking de grondoorzaak van geweld is, moeten we, om al het geweld te beëindigen – het initiële en voortdurende geweld van de onderdrukker en het reactieve verzet van de onderdrukten – actie ondernemen om een einde te maken aan de onderdrukking.

Zoals bewezen in de Zuid-Afrikaanse strijd die daar de apartheid ontmantelde, zijn het blootleggen en beëindigen van de medeplichtigheid van staten, bedrijven en instellingen aan Israëls 75 jaar oude regime van koloniaal kolonialisme en apartheid, vooral door BDS-tactieken, de meest ethische en strategische vormen van internationale solidariteit om een einde te maken aan alle onderdrukking en alle geweld.

 

BDS Nederland op Twitter