6 December 2020

Wij mogen ons niet de mond laten snoeren!

Dit jaar is de BDS beweging onderhevig geweest aan een escalatie van aanvallen door Israel en zijn aanhangers. In veel landen, met name in Europa en de VS, is er een groeiend repressief klimaat ontstaan door de verspreiding van de zogenaamde “IHRA werkdefinitie van antisemitisme”, die legitieme kritiek op Israel op één hoop gooit met antisemitisme. Maar wij laten ons niet de mond snoeren.

Deze week, in de slipstream van de commotie rond Baudet en Forum voor Democratie, ging de meerderheid van de Tweede Kamer eindelijk door de knieën voor de motie-Bisschop om de IHRA definitie voor antisemitisme aan te nemen. Slechts drie partijen stemden tegen: DENK, SP en PvdD.

Met deze motie in de hand zullen tegenstanders van BDS en de Palestina beweging alles in het werk stellen om ons te besmeuren en monddood te maken.

Meer dan ooit hebben wij nu jouw hulp nodig om op te komen voor de rechten van Palestijnen en ons aller vrijheid van meningsuiting te verdedigen om het onrecht tegen hen aan de kaak te stellen.

Steun ons. Doneer nu!

Dit jaar werd één ding heel duidelijk:  Israel is een apartheidsstaat die Palestijnen structureel discrimineert ten opzichte van joden.

Maakt het daarbij uit of Israel de bezette Palestijnse gebieden formeel annexeert of niet?  Experts ((zoals Uri Davis, Virginia Tilley en Richard Falk ) zijn het erover eens: dit systeem was er altijd al en is nog steeds apartheid. En apartheid bestaat in het hele gebied, aan beide zijden van de Groene Lijn. Daarom roepen wij op tot een boycot van Israelische producten, of ze nu komen uit illegale nederzettingen in de Golan of Palestina, of uit Israel, ten westen van de Groene Lijn.

Wij hebben dit jaar veel energie gestoken in het ontwikkelen van inzicht en materialen over de kwestie van apartheid. Zo organiseerden wij drie webinars over dit onderwerp.

Maar ook hebben wij het Israel Producten Centrum in Nijkerk in de schijnwerper gezet, met hun onrechtmatige etiketteringspraktijken en mogelijke ontduiking van invoerrechten. Dankzij onze gezamenlijke actie kreeg het IPC van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit een flinke tik op de vingers.

Verder voerden wij actie tegen o.a. het Israelische landbouwbedrijf Hadiklaim, het Belgische verzekeringsbedrijf AXA, het sportmerk Puma,  en de Baskische multinational CAF, gespecialiseerd in rollend spoorwegmaterieel.

Het komende jaar zullen wij veel aandacht besteden aan de Israelische apartheid, en aan de boycot van consumentenproducten en bedrijven, vooral die genoemd op de VN lijst.

Om voortzetting van ons werk ook in 2021 mogelijk te maken kunnen we niet zonder de bijdragen van donateurs. Wij zijn een ANBI organisatie, waardoor giften kunnen worden afgetrokken van de belasting. Alvast bedankt voor je gift!

Steun ons. Doneer nu!

Een jaarlijkse belastingvrije gift is voor jou als gever nóg voordeliger. Lees hier hoe dat in zijn werk gaat.

BDS Nederland op Twitter