18 July 2017

Woensdag 19 juli: aanklacht in Den Haag bij het ICC

Wat gebeurt er morgen bij het Internationaal Strafhof?

Morgen (woensdag) zal er namens 50 Palestijnse vakbonden en 500 slachtoffers van het Israëlisch geweld in Palestina een aanklacht bij het Internationaal Strafhof (het International Criminal Court, ICC) worden ingediend. het Strafhof is gevestigd in Den Haag. De aanklacht richt zich op drie zaken die als misdaden volgens het internationaal recht worden beschouwd. Dat zijn:

  1. De blokkade van Gaza, waardoor twee miljoen mensen in de grootste openlucht gevangenis ter wereld leven.
  2. De Israelische aanval op de Gazastrook in 2014, waardoor 2.100 mensen de dood vonden (meer dan 500 kinderen) en waarbij 11.000 gewonden vielen.
  3. De Israelische kolonisatie van Palestina.

Vandaag komt een groep internationale advocaten aan in Nederland, vergezeld door een delegatie van Palestijnse vakbondsvertegenwoordigers en slachtoffers van de laatste aanval op Gaza. Het doel van hun komst is om persoonlijk de aanklacht tegen Israel bij het Internationaal Strafhof te komen overhandigen.

Vooraf hebben ze een persconferentie in het Mercure Hotel.

Wat doen wij?

DocP (en wij verwachten ook andere organisaties) wil een kleinschalige solidariteitsactie houden. En wel morgenmiddag tussen 12.30  en 14.30 in Den Haag. Plaats: Hotel Mercure op het Spui.

Vóór de advocaten en de Palestijnse delegatie naar het Strafhof gaan, geven zij een persconferentie. Die vindt plaats in het Mercure Hotel, aan het Spui nr. 180, van 13:00 – 14:30.

Zoals gezegd: geen grootscheepse demonstratie maar wel met een goed zichtbare solidariteitsgroep deze mensen – en zeker de slachtoffers die vanuit Gaza zijn afgereisd – verwelkomen!

Hopelijk tot morgen,

de redactie

 

 

BDS Nederland op Twitter