13 July 2014

Zes minuten voor Palestina

Sonja Zimmermann, woordvoerder van de organisatoren, sprak tijdens de demonstratie zaterdag  in Den Haag:

10 jaar geleden demonstreerden we voor het Vredespaleis tegen de apartheidsmuur en de nederzettingen. We kwamen met velen, uit Nederland, Europa, Palestina en zelfs Amerika.

Het internationaal recht is aan onze kant: de Israelische bezetting, de apartheidsmuur en de koloniale nederzettingen zijn illegaal. Ze vormen deel van Israels expansionistische en koloniale project. Nu tien jaar later is het aantal kolonisten haast verdubbeld . De nederzettingen breiden zich in razend tempo uit. De Palestijnen hebben bijna geen land meer over.

Wat doet de internationale gemeenschap? Zij brengt verklaring op verklaring uit. En intussen blijft ze gewoon samenwerken met het land dat vanaf zijn start het internationaal recht aan zijn laars heeft gelapt.

In Hebron in bezet Palestijns gebied werden in juni drie jonge kolonisten vermoord. Een afschuwelijke misdaad, met grote gevolgen. Maar er was een context in Hebron, waar Palestijnen beroofd worden van hun grond. Waar kolonisten straat voor straat, huis voor huis, hectare voor hectare  innemen. Waar bijna dagelijks aanvallen plaatsvinden op Palestijnse dorpen. Waar de Palestijnse bevolking wordt bespuugd en bekogeld met afval. Waar er voor Palestijnse kinderen moed nodig is om de straat over te gaan. In dat Hebron werden drie jonge kolonisten vermoord. Wie had hen daarheen gebracht? Hun ouders, die deel uitmaken van Israels illegale kolonisatiebeleid.

Israel heeft geen bewijs wie de moorden hebben gepleegd. Maar het was de perfecte aanleiding om Hamas als schuldige aan te wijzen. En een grootscheepse aanval te doen op Gaza.  Intussen heeft Israel zelf vele nieuwe moorden gepleegd, zoals de meer dan 100 doden en vele gewonden in Gaza. Hamas is in Gaza overal. Ook op de markt waar vruchtenstallen worden gebombardeerd. En  opslagplaatsen van groenten. Het is Ramadan, de bevolking vast. Maar eten is er toch haast niet. Niemand kan meer slapen. De hemel staat in brand.

En wat doet Catherine Ashton van de EU? Ze brengt een verklaring uit. En wat doet de Nederlandse regering? Minister Timmermans vindt dat Israel het volste recht heeft om zich te verdedigen tegen Hamasraketten. Hij heeft “bij Lieberman een sterk pleidooi gehouden voor deëscalatie en voor het voorkomen van burgerslachtoffers”.

Wij eisen van de Nederlandse regering en van de EU dat er sancties komen om Israel te dwingen de bezette gebieden te verlaten. Er zijn inmiddels Israelische militairen die dienst weigeren. Wij hopen dat veel anderen hun geweten zullen laten spreken en hetzelfde zullen doen.

En wat gaan wij doen? Wij gaan door met onze boycotcampagne. Koop geen Israelische producten, ga niet in zee met Israelische bedrijven. Zing en speel niet voor de illegale bezetting. Help met het organiseren van boycotacties. De boycotcampagne werpt nu al internationaal vruchten af.  Lees Israel de les, met B, D en S!   Boycot, Desinvesteren, Sancties.   Boycot Israel, Palestina vrij!

BDS Nederland op Twitter