22 November 2017

Zet de VN 130 Israëlische en internationale bedrijven op zwarte lijst?

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft ongeveer 130 Israëlische bedrijven gewaarschuwd voor hun opname op een zwarte lijst voor “handel in strijd met het internationale recht en VN-resoluties”. Israëlische media meldden dat bijna zestig internationale bedrijven soortgelijke waarschuwingen hadden gekregen van de VN-Zeid Ra’ad al-Hussein voor het opereren in de bezette Palestijnse gebieden.
Het VN-kantoor voor de rechtenrechten zal in december de volledige lijst met bedrijven publiceren. De VS hebben gedreigd zich terug te trekken uit de Mensenrechtenraad als de lijst wordt gepubliceerd.In 2016 heeft het internationale forum gestemd om een database samen te stellen van alle bedrijven die profiteren van of profiteren van de ontwikkeling van Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. Het voorstel veroordeelde ook de constructie van Israëlische nederzettingen en drong er bij bedrijven op aan om geen zaken te doen met Israëlische nederzettingen.Onder de bedrijven bevinden zich Ahava, Dor Alon, Amisragas, Angel Bakeries, Arison Investments, Ashdar, Clal Industries, Café Café, Cellcom, Danya Cebus, Electra, HP, Hot, de Israel Aerospace Industries, Matrix Systems, Motorola, Nesher, Partner, Paz, Rami Levy, Remax, Housing & Construction (Shikun Binui), Shufersal, Sonol en Trima.

Bovenstaande bedrijven zijn aangesloten bij de 12 bedrijven die al zijn gepubliceerd op Channel 2 News, waaronder Bank Hapoalim, Bank Leumi, Bezeq en Bezeq International, Coca Cola, Afrika Israel, Teva, IDB, Egged, Mekorot, Netafim en Elbit Systems.

Amerikaanse bedrijven zullen ook op de lijst verschijnen, inclusief Caterpillar, Tripadvisor en Airbnb. #BDS

(Bron: Press TV News 27 oktober 2017)

BDS Nederland op Twitter