11 February 2016

Zionist Union doet grote stap naar apartheid

 De Israëlische oppositieleider Herzog (van de oude Arbeiderspartij, de Labour Party) pleit voor totale scheiding van joden en Palestijnen in bezet gebied. Ook in bezet Oost-Jeruzalem.

Premier Netanyahu bevestigt dat zij nu feitelijk op dezelfde lijn zitten: “er komt geen Palestijnse staat, tenzij misschien ooit, als ….” en dan komen voorwaarden waarvan duidelijk is dat zij nooit vervuld zullen worden. De Arbeiderspartij hield naar Europa en de VS altijd de schijn op: wij willen vrede en een Palestijnse staat. Dat doek is nu ook naar buiten toe, gevallen.

De opvatting van Herzog is nu door zijn partij overgenomen. Die partij (officieel: ‘Zionist Union’) pleit ook voor het verder bouwen van muren en afscheidingen. En: de kolonisten blijven in de Westbank en het leger blijft in de Westbank actief. Dit betekent een fundamentele verschuiving in de Israëlische politiek. De kritische Israëlische wetenschapper Neve Gordon zegt hierover (in Al Jazeera): ‘(…) de Israëlische Labour Party heeft unaniem een plan ondersteund dat in apartheid Zuid-Afrika met applaus zou zijn begroet’.

De vraag is: hoe lang blijven de Europese politici uitgaan van een Palestijnse staat als de definitieve oplossing voor dit onrecht?

 

BDS Nederland op Twitter