21 May 2019

Zuid-Afrika’s ANC steunt minister in kritisch Israëlbeleid

De minister van Internationale Betrekkingen van Zuid-Afrika, Lindiwe Sisulu, raakte de afgelopen week van verschillende kanten onder vuur vanwege haar besluit om de status van de ambassade van ZA in Israël naar beneden te brengen: van ambassade naar consulaat met beperkte functies. Onder andere de vice-voorzitter van de Raad van Afgevaardigden van Joodse Organisaties (SAJBD) Zev Krengel, bekritiseerde Sisulu’s “obsessie met het leveren van kritiek op de joodse staat”. Ook noemde hij haar veruit de grootste vijand (“the single biggest enemy”) van de joodse gemeenschap van Zuid-Afrika. Hij beschuldigde haar verder van het aanschurken tegen de BDS-beweging van Zuid-Afrika en “andere radicale elementen binnen de moslimgemeenschap”. Krengel speculeerde ook op verdeeldheid binnen het ANC.

Het ANC, de regeringspartij waartoe Sisulu behoort, gaf zondag een verklaring uit waarin Sisulu volledig werd gesteund:

Minister Sisulu’s integrity is beyond reproach […] The ANC is satisfied that minister Sisulu has recalibrated South Africa’s foreign policy so that it reflects the people of South Africa’s profound opposition to gross human rights abuses and colonial occupation of Palestine.”

De Secretaris-generaal van het ANC, Ace Magashule, sprak ook zijn steun uit voor de eigen minister: “We congratulate you, because you are moving with the collective […] Stay resolute because you are implementing the decisions of the highest decision-making body of the ANC national conference.”

Sisulu streeft al sinds 2017 naar het verlagen van de status van de ambassade in Israël. Daarmee handelt zij in lijn met het beroep dat het ANC toen deed om,  “immediately and unconditionally downgrade the South African embassy in Israel to a liaison office”. De ambassadeur van Zuid-Afrika in Israël was recent al teruggeroepen.

De redactie

Foto: Lindiwe Sisulu

BDS Nederland op Twitter