5 February 2021

Rotterdam: Opnieuw Ben Goerionstraat omgedoopt tot Issa Amro fietspad

The Pink Panther strikes again

Een week nadat op vrijdag 29 januari BDS NL het Ben Goerion fietspad te Amstelveen omdoopte tot “ISSA AMRO FIETSPAD, Palestijns mensenrechtenverdediger”, onderging de Ben Goerionstraat in Rotterdam dezelfde metamorfose. Ditmaal uitgevoerd door Palestina Komitee Rotterdam

Wat is de aanleiding en wie is Issa Amro?

Aanleiding voor deze actie is de rechtszaak die Israel tegen de Palestijnse mensenrechtenverdediger uit Hebron Issa Amro heeft aangespannen, waarbij hem een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd hangt.

Issa Amro is een van de oprichters van de Youth Against Settlements (YAS) -groep in Hebron.

Hij en zijn groep zetten zich in voor geweldloze actie tegen de illegale Israëlische nederzettingen in Hebron en de discriminerende beperkingen die de Israëlische autoriteiten in de stad aan de Palestijnen opleggen. Zo documenteert hij mensenrechtenschendingen door het Israëlische bezettingsleger en kolonisten en organiseert hij  vreedzame protesten alsmede excursies voor bezoekers (onder meer journalisten en diplomaten).

Sommige van de aanklachten tegen Amro dateren uit 2010. Hem werden 18 aanklachten voorgelegd, variërend van “het beledigen van een soldaat” tot “deelnemen aan een mars zonder vergunning”. Issa Amro ontkent ze allemaal. Amnesty International roept al sinds 2016 op de aanklachten tegen Issa Amro te laten vallen, en heeft opgeroepen tot schrijfacties. Issa Amro is in Nederland bekend geworden door de serie “Het Israël van Heertje en Bromet”.

Apartheidsrechtspraak

In de Palestijnse bezette gebieden, waar Israëliërs in illegale nederzettingen wonen, afgezonderd van Palestijnen, bestaan twee soorten rechtspraak: civiele rechtspraak voor Israëliërs, en militaire rechtspraak voor Palestijnen. Volgens Amnesty Internationaal voldoen rechtszaken van Palestijnen voor Israëlische militaire rechtbanken niet aan de internationale normen voor een eerlijk proces.  Deze rechtbanken staan bekend om hun hoge veroordelingspercentage van 99,74 %. Inmiddels is Amro voor 6 aanklachten veroordeeld, de strafmaat zal op 8 februari 2021 worden bekend gemaakt.

Palestijnse mensenrechtenactivisten worden met grote regelmaat bedreigd met processen en militaire acties, zoals de activist Imad Abu Shamsiyeh uit Tel Rumeida bij Hebron. Abu Shamsiyeh , bekend door zijn videorapportages van  mensenrechtenschendingen, maakt deel uit van de Human Rights Defenders organisatie.

Dringend beroep op de Nederlandse Regering

Middels deze actie  doen wij een dringend beroep op de Nederlandse regering en in het bijzonder de minister van Buitenlandse zaken Stef Blok, om alles te doen wat in hun vermogen ligt qua politieke middelen om de Israëlische autoriteiten te overreden de aanklachten tegen Issa Amro (en andere Palestijnse mensenrechtenverdedigers) in te trekken.

Internationale aandacht           

Internationaal trekt de aanklacht tegen deze mensenrechtenactivist ook de nodige aandacht zoals  te lezen in dit  artikel in de Britse krant The Guardian van vrijdag 29 januari 2021 waarin wordt  betoogd dat Israël  zelfs geweldloos verzet  criminaliseert  en onmogelijk maakt.

Issa Amro fietspad

De Ben Goerionstraat ligt in de wijk Prins Alexander in de gemeente Rotterdam.

Ben Goerion was mede verantwoordelijk voor de verdrijving van 750.000 Palestijnen van hun huis en haard in 1948, een episode die Palestijnen aanduiden als de ‘Nakba’ (de grote Catastrofe). Ben Goerion vestigde de Joodse Staat op de ruïnes van het etnisch gezuiverde Palestina. Hij zei onder andere: “We must do everything to insure they (the Palestinians) never do return”. Onder Ben Goerion werden verschillende apartheidswetten ingesteld, zoals de Wet op de Terugkeer van 1950, die alle joden het recht gaf op “terugkeer” terwijl de terugkeer van gevluchte Palestijnen werd uitgesloten. Implementatie van het Recht op Terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen is één van de eisen van de BDS beweging en van het Palestina Komitee Rotterdam. Met de omdoping van de Ben Goerionstraat tot Issa Amro fietspad vervangen wij een voorvechter van apartheid door een voorvechter van mensenrechten.

BDS Nederland op Twitter