17 December 2020

Verzin een slogan en steun BDS Nederland

Foto van de demonstratie op het Spuiplein in Den Haag op 12 juli 2014. Er waren zo’n 4000 demonstranten

Op 12 juli 2014, de zomer van de massabombardementen op Gaza, was docP/BDS Nederland medeorganisator van de demonstratie op het Spuiplein in Den Haag, die door 4000 mensen werd bijgewoond. We eisten sancties tegen Israël vanwege de bezetting van Gaza en het wapengeweld tegen de Palestijnen. Op dat moment waren er in Gaza 110 doden gevallen en voerde Israël de aanvallen nog verder op.

Als onderdeel van een lastercampagne tegen aspirant-Tweede Kamerlid Kauthar Bouchallikht van GroenLinks kwamen de extreemrechtse media deze maand op de proppen met een oude foto van Kauthar in die demonstratie, geflankeerd door twee demonstratiebordjes Zionisme = Nazisme. Hoewel Kauthar die bordjes niet zelf meedroeg, werd zij toch slachtoffer van deze lastercampagne. Door die bordjes was in 2014 de hele demonstratie als antisemitisch weggezet. In de berichtgeving over Kauthar zette de NOS prompt “antisemitische demonstratie” in de kop boven een artikel, maar trok dat later weer in.

Van de weeromstuit heeft Kauthar zich voor haar aanwezigheid in de demonstratie verontschuldigd, iets dat beslist niet nodig was geweest. Was het niet gerechtvaardigd om op te komen voor mensenrechten? Mochten we niet opstaan voor vrede en veiligheid? De demonstratie was tegen Israëlisch geweld in Gaza. Zo’n 2300 Palestijnen hebben het leven gelaten, waarvan ruim 500 kinderen. Zo’n 11.000 gewonden zijn gevallen, waaronder 3374 kinderen, 7000 woningen zijn verwoest en 89.000 zwaar beschadigd. En nog altijd is de situatie in Gaza deplorabel. Alle reden om ons daarvoor in te zetten!

Maar wel met goede slogans. Nu steeds duidelijker wordt dat Israel een apartheidsstaat is en dat boycot een effectief middel is om die omver te werpen, hebben we slogans nodig van het type “boycot Israelische apartheid”!

We vragen jullie om creatief te zijn en slogans en/of scandeerbare leuzen te bedenken waarin woorden als apartheid en boycot voorkomen. Of vrijheid, rechtvaardigheid, gelijkheid. Die slogans willen we namelijk graag gebruiken in onze campagnes en toekomstige demonstraties. Stuur ze naar [email protected], de inzenders van de drie beste slogans ontvangen een prijs.

Voor onze BDS campagne tegen Israelische apartheid vragen we ook jullie financiële steun.

 Doneren 

Wilt u dit jaar nog De BDS campagne belastingvrij steunen dmv periodieke gift?

 

De geweldloze BDS-beweging voor vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid wordt gesteund door de absolute meerderheid in de Palestijnse samenleving. BDS verwerpt alle vormen van racisme en discriminatie.

BDS Nederland op Twitter